ДОБРЕ ДОШЛИ!


 


  Обмяна на опит


Интерактивна книга 24 май

  НовиниБит и душевност на българина
Международен ден на водата
Въведение Богородично
Международeн ден на авторското право
Празниците и обичаите на българина
На гости на 3 „г” клас с класен ръководител Даниела Първановска!
„Сливи за смет“
9 ноември 2023 г.Радослав Стилиянов
     В часа по гражданско образование учениците от иновативната паралелка на III г клас на Средно училище „Св. Софроний Врачански“ играха образователната игра „Сливи за смет“.
     Играта има за цел да научи децата къде се изхвърлят различните видове отпадък, като за даването на карти с отпадъци играчът получава награда – сливи. Повече за правилата може да видите тук: Сливи за Смет - Игра за рециклиране на отпадъци - NASTOLA. Заглавието на играта е взето от приказката „Сливи за смет“ на Елин Пелин. Създателят на играта Мирослав Гаригов печели първа награда в конкурс на община Пловдив за млади предприемачи.
     Учениците от класа бяха впечатлени от играта и бързо разбраха правилата. Разпределени в четири групи по пет деца. Играха, учеха и накрая се почерпиха с шоколадови бонбони.
Открит урок
10 октомври 2023 г.Радослав Стилиянов, Даниела Първановска
          Открит урок по гражданско образование в Четвърта районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Пловдив
     В часа по гражданско образование учениците от иновативната паралелка на III г клас на Средно училище „Св. Софроний Врачански“ посетиха Четвърта районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Пловдив. Децата се запознаха с тънкостите на професията пожарникар. Разбраха колко отговорен и тежък е трудът им и че тяхната всеотдайна служба към обществото трябва да предизвиква ежедневна признателоност. Осъзнаха, че безопасността ни е лична отговорност.
     С възхищение гасиха огън с пожарен шланг, направиха дъга, пробваха пожарникарско облекло и шлем. Разгледаха техника за пожарогасене, научиха интересни факти и за спасителни дейности.
     Разбраха какви са превантивните мерки и какво е правилното поведение при възникване на пожари, бедствия и извънредни ситуации.
     По стара българска традиция децата почерпиха пожарникарите с питка.
Ден на възрастните хора
1 октомври 2023 г.Радослав Стилиянов, Теодора Мандевска
          На 1 октомври е Международния ден на възрастните хора и отдаваме почитта си към хората от третата възраст и техния принос към обществото.
     Възрастният човек е като детето – той вижда със сърцето си, усеща с душата си и се радва на малките неща. Пътят, който е изминал досега е нашият житейски урок. Неговата лична история е историята на нашето съзряване. На всички баби и дядовци ние трябва да отдадем необходимото уважение, любов и грижа.
     Учениците от 4. Б клас написаха пожелания за възрастните хора от домовете „Хармония“, „Елпида“ и „Пловдив“. Със съдействието на родителите всеки един дом получи лично своята индивидуална книжка.
Коледeн колет
15 декември 2022 г.Нина Дамянова, Даниела Първановска
          Случвало ли ти се е да подариш усмивка? А да накараш някого да се почувства значим и щастлив?
     В часа по гражданско образование, учениците от иновативните паралелки - IIг и IIд клас, отвориха своята Коледна работилница за добри дела, за да донесат радост на хората от Дом за възрастни, изработвайки украса за предстоящите празници. Децата отправиха своя коледен поздрав, изработвайки картички, венци, играчки за елха и гирлянди. Направиха и книжка, в която са събрани красиво написани зимни стихотворения. Коледният колет отпътува за гр. Харманли – с пожелание за здраве и благоденствие на възрастните хора.
     Нека не забравяме, че Коледа не е просто времето, когато отваряме подаръците, а времето, когато отваряме сърцата си! Весели празници!

Ден на християнското семейство
22 ноември 2022 г.Радослав Стилиянов
     По случай 21-ви ноември – Ден на християнското семейство учениците от втори „г“ клас се запознаха с историята и технологията за производство на хляб. В уютна атмосфера в кабинета по готварство научиха, че за празниците се месят обредни пити. Децата усетиха тръпката, сами да месят чудно тесто с мама и татко, за Деня на семейството. Изработиха къщички, които са символ на дома им, написаха писма на своите родители, за да ги поздравят и им кажат колко ги ценят. Подготвиха изложба от свои рисунки, посветени на семейството. Изнесоха програма от песни и стихове.
     Децата се учиха, пяха и забавляваха.

Вече съм грамотен
30 март 2022 г.Нина Дамянова, Даниела Първановска
     Учениците от иновативните паралелки – I г и I д клас, отбелязаха Международния ден на детската книга, споделяйки своята голяма радост, че вече могат да четат и пишат. Те изработиха постери и свои книжки с любимите си приказни герои. Запознаха се с вълшебния Андерсен и неговите прекрасни приказки. Потопиха се в света на книгите и разкриха това светло прозорче към света.
     Всички с усмихнато лице извикаха: „ Аз грамотно съм дете и с радост ще поема в страната на чудните знания!“

Ден на християнското семейство
22 декември 2021 г.Нина Дамянова, Даниела Първановска
          Коледа е най-вълшебният период от годината!
     В часовете по житейски умения, учениците от Iг и Iд клас нарисуваха добрите си постъпки през годината и създадоха елхово дръвче на добротата. Децата разказаха за традициите, свързани с Бъдни вечер и Коледа. Споделиха и вълнуващи моменти от украсяването на коледните дръвчета у дома. Първокласниците оцветиха чорапчета от Дядо Коледа и записаха в тях изучените букви. Със старание изпълниха състезателната задача по краснопис. Освен това подготвиха книгоразделители с празнични мотиви и картички за своите близки.
     Коледа е всеки път, когато даваме, всеки път – когато обичаме! Пазете я в сърцата си през цялата година!
     Весели празници!


Ден на християнското семейство
22 ноември 2021 г.Нина Дамянова, Даниела Първановска
     По случай 21 ноември-Ден на християнското семейство, учениците от 1г и 1д клас изразиха обичта към близките си и им напомниха колко много ги ценят. Децата изработиха родословно дърво, за да запазят здрава нишката, която свързва поколенията. Първокласниците подредиха свои картини в изложба, посветена на празника. Детските творби представят любими моменти със семейството. Учениците от двете паралелки направиха картички, с които благодарят на близките си за грижата и любовта.
     Нека често намираме повод да бъдем добри и да не забравяме силата на обичта, която може да прости, да подкрепи и да съгради!