ДОБРЕ ДОШЛИ!


 


  Новини

В Уча в Пловдив
В блога Ние четем
В сайта "Всемирная Россия"
В сайта "Ние четем"
На гости на 5б клас с класен ръководител Ирина Даскалова!
Ден на Европа
9 май 2024 г.Ирина Даскалова

     На 9 май учениците от пети б клас, иновативна паралелка в направление „Гражданско образование“, отбелязаха Деня на Европа.
     Този ден е посветен на мира и единството в Европа. На този ден празнуваме Деня на Европа, както и победата над хитлерофашизма, и с това - края на най-голямата и унищожителна война - Втората световна. На тази дата се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман. В своя реч през 1950 г. в Париж Робер Шуман, френски външен министър, споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима.
     Учениците разговаряха за цената на мира, за свободата и за ценностите на следвоенна Европа. Прозвучаха стиховете от непреходната „Ода на радостта“ на Фридрих Шилер:
      Радост - ти дете на Рая,
     ти, божествен ясен плам!
     Ний пристъпваме в омая,
      о, богиньо, в твоя храм.
     Твоя светъл чар споява туй,
     що светски нрав дели,
     братя всички люде стават,
      щом с крила повееш ти.

     Петокласниците научиха какво означава Берлинската стена и какво символизира нейното разрушаване през 1989 година. Припомниха си какво са изучавали по гражданско образование за правата на гражданина. Споделиха с вълнение своите мисли за правото на избор, за свободата и надеждата. И тук намериха своето място стиховете от поемата на Одисеас Елитис „Достойно ест“, за която той получава Нобелова награда за литература:
     Към страна далечна и безгрешна сега съм потеглил.
     Сега ме следят въздушни създания
     с дъгите на полюса по косите
     и с мека позлата по кожата.
     Сред тревите минавам, с коляно – корабен нос
     от лицето на земята моят дъх прогонва
     последните къдели на съня.
     И до мене дървесата крачат срещу вятъра.
     И сега със слава ще премина.
     В лишенията виждам наслада от плод.
     Маслинови криви гори със синьо между пръстите
     са годините на гняв зад решетките.
     И крайбрежие безкрайно,
     където аз невинен ще пристъпя.
     Към страна далечна и безгрешна сега съм потеглил.

Наука за децата
8 май 2024 г.Ирина Даскалова

     През първия срок споделих с родителите идеята те да се включат в часове на класа, като споделят различни проекти и представят своите професии.
     Празнувахме заедно Деня на християнското семейство. За представяне на своите професии засега изявиха желание двама родители. Едната среща вече се осъществи.
     Госпожа Адамова разказа на 5.б клас своята професия - шивач. Тя разказа за образованието, което е получила, и подготовката в професионалната гимназия, която е много важна. Гостенката сподели, че е следвала мечтата си да прави красиви облекла, в които хората се чувстват удобно и имат самочувствие. Тя показа материали, кройки и скици, с които работи.
     Учениците бяха въодушевени, слушаха с интерес и задаваха въпроси за тайните на професията. Споделиха те какво са научили за качествата и уменията на предприемача в часове по гражданско образование.
     В Learningapps
     Като класен ръководител съм възхитена от отзивчивостта и старанието на госпожа Адамова. Времето беше оползотворено в разнообразен и интересен час със споделен професионален опит.


Наука за децата
19 март 2024 г.Ирина Даскалова, Силвия Чобанова

     На 19 март учениците от пети б клас направиха посещение на Народна библиотека „Иван Вазов“ и се включиха в проекта на Музейко “Наука за децата: зелена енергия и устойчива среда” по програма “Разпространение 2023“ на Национален фонд „Култура“. Образователният екип посрещна любезно и проведе по интересен начин занятието. Учениците научиха повече за енергията и нейното съхранение; за енергията, която се набавя с храната; за налягането на въздуха, за топлинната, светлинната енергия и електропроводимостта, как можем да видим звуците и кое е горивото на бъдещето.
      Познавателният интерес се засили с получаване на съвети как да се пести електричество у дома - крушките с нажежаема жичка да заменим с LED крушки и през лятото вместо да включваме климатик, да спуснем щорите и пердетата. Децата се участваха в демонстрации и опити. Преоткриха по нов начин заобикалящия свят чрез игри, преплетени в наука и технологии.


Деня на християнското семейство
21 ноември 2023 г.Ирина Даскалова, Силвия Чобанова

     Учениците от пети б и пети д клас обединиха идеи и усилия в подготовката и отпразнуването на 21 ноември - Деня на християнското семейство. Преди да поканят родителите си, децата старателно се подготвиха. Разпределиха се – едни станаха водещи, други изработиха презентации за семейните празници и за някои уникални обичаи в родния край като Дервишовден и Куди, трети се заеха да изпекат пити, баници и сладкиши за почерпката.
     Вълнението преди началото беше всеобщо. Този празник докосва всяко сърце. Векове наред предците ни са вярвали, че домът е свещено място, в което децата научават най-важните житейски уроци и усвояват необходимите знания за заобикалящия свят. В семейството децата се възпитават и изграждат своя характер, развиват заложбите и дарбите си.
     Ученици изразиха благодарност към родителите, като рецитираха великолепните творби „Майка ми“ на Иван Вазов и „Баща ми в мен“ на Пенчо Славейков. Петокласници от двете паралелки донесоха семейни реликви – носия, черги, кърпи, чашка, и разказаха как са достигнали до тях.
      Родители се включиха в пет отбора заедно с ученици и решаваха кръстословица, за да получат в края думата, която означава много за всеки човек – ОТЕЧЕСТВО. Така беше подкрепен смисълът на логото на празника „Аз – семейство – род - родина“.
     Двете паралелки са иновативни в направление Гражданско образование и съвместното честване на празника е една от техните представителни изяви.


Ден на четенето
17 ноември 2023 г.Ирина Даскалова, Силвия Чобанова

     17 ноември 2023 г. - Ден на четенето
     Граждани, образователни институции, библиотеки се включват в инициативата, за да покажат, че четенето създава възможности..
     Нашето училище днес се включи в първото издание на Деня на четенето. С учениците от пети а, пети б, пети д и дванадесети а клас поставихме на фокус самото четене, а не книгата като обект или нейните създатели, напълно в духа на инициативата. Учениците донесоха свои любими книги, от които представиха избрани откъси. Всички четоха гладко и изразително, някои с вълнение споделиха с какво ги е „грабнал“ текстът. Най-старателните петокласници донесоха и свои рисунки с любими литературни герои.
     Читателският процес стои в основата на трупането на знания и развитието на умения и компетентности.
     Денят на четенето цели да подчертае, че четенето е основен за грамотността процес, от който зависи промяната на средата, на обществото и на бъдещето ни.
     В Уча в Пловдив
     В блога Ние четем