ДОБРЕ ДОШЛИ!


 

 


  Прием в 1 клас

Ученически униформи
От 13 май 2024 година стартира кандидатстването за прием в първи клас за новата учебна година в Пловдив      Документи, които се представят при записване на дете в първи клас:
Заявление - изтегля се от системата или се попълва на място;
Удостоверение за завършена подготвителна група - оригинал;
Акт за раждане на детето;
Документ от ГРАО за местожителство, САМО ако трябва да се удостоверят обстоятелства за некоректна информация въведена в електронната система.

Прием в 1 клас
Примерни пособия и помагала за 1 клас

  СтранициСтраници на класове
Целодневно обучение
На главните учители
Ученически съвет

  График НВО


4 клас
7 клас
10 клас

  Къде да учим?

7 клас
ДЗИ
Кариерно ориентиране в училищното образование
Класация на университетите в България
Световна класация на университетите

  Профил на купувача

Набиране на предложения за доставка на учебници на издателство "Просвета" АД за учебната 2020-2021 г. и за следващите според периода на използване.Приключила

  Наши проекти

Еразъм +229
Еразъм +
УСПЕХ
You in EU
Проекти ASEC
ТКГ "Приказен свят"
T.I.M.E.
Коменски-G.A.L.E
Д.А.Р.Б.И.  Обедно хранене - Меню


  Дистанционно обучение


Правила за безопасен Интернет
Указания за изтегляне, инсталиране и работа с Microsoft Teams
Образователен чатбот

  Страници на класове


  Иновативни паралелки


  Олимпиади, състезания


  Блог "Ние четем"


  Книги за четене


2 клас
3 клас
4 клас
5 клас
6 клас
7 клас
8 клас
9 клас
10 клас
11 клас
12 клас

  Най-четени

Богата библиотека от педагогически материали
Житие и страдание ...
Софроние
Образователни портали

  Наръчник


Готови ли сме за учебната година? 12 идеи за родители в COVID криза

Посетители


On-line посетители: 1
Всичко посещения:
12345

Победител
7 юни 2022 г.Благовест Тодоров

     Аз съм Васил Русенов ученик от СУ “Свети Софроний Врачанки” в 10 А клас. Два пъти съм вицешампион на България в скока на дължина и тройния скок. Преди месец спечелих бронзов медал на троен скок на Балкансия шампионат в Бар, Черна гора, а преди седмица станах Европейски бронзов медалист на троен скок с личен резултат 15.18 метра в Йерусалим, Израел.
     Продължавай напред и нагоре, Васко!...

Международната олимпиада по английски език
15 юни 2022 г.Мария Тороманова
     Завърши международната олимпиада по английски език KINGS. Семейството на KINGS вече е голямо и се състои от над 10 000 преподаватели и 300 000 ученици в четири държави. Това не е класическа олимпиада, защото се предлагат:
     1. Интерактивно и забавно преживяване.
     2. Изцяло онлайн провеждане на цялата олимпиада.
     3. Безплатни подготвителни материали за всички участници.
     4. Дипломи и сертификати за всички участници.
     5. Награди за най-добре представилите се ученици.
     Участниците от нашето училище са от 8б клас – . Тримата ученика имат отлична успеваемост и на квалификационния кръг, и на финалния кръг. Георги има 92 процента, а другите двама над 89 процента резултат. Много добре написани есета! Децата ще стискат палци още седмица, за да разберат на кое място са в надпреварата с връстниците си от петте страни, участници в олимпиадата. С тези проценти и ние се надяваме да са на призови места.
     Успех и само нагоре, деца!
Купата на Кмета на „Тракия” - 2022
28 май 2022 г.Благовест Тодоров

     Не е тайна, че всички ученици очакват почивните дни с нетърпение. А лятната ваканция? За нея мечтаят от месеци, без съмнение!
     Малко преди края на учебната година, футболният отбор на училището се впусна в приключение, което изправи участниците пред голямо предизвикателство – да грабнат почетното първо място в познатия на всички спор за Купата на Кмета на „Тракия” 2022.
     През изминалия уикенд се състоя турнир между училищата в район Тракия. В събота-28.05, на спортно игрище „Арена“, ученици от IV клас избраха да се потопят във футболни страсти, вместо да се отдадат на заслужената си почивка. Малките смелчаги облякоха екипите на СУ „Свети Софроний Врачански“ и ревностно се хвърлиха в битка за купата. ...

Наградени учители
24 май 2022 г.Администратор

     С връчване на почетните знаци и значки на Община Пловдив на изявени учители започна рано тази сутрин честването на празника на Кирил и Методий в Пловдив. Церемонията се проведе в Актовата зала на Хуманитарната гимназия. По традиция училището, дало началото на празника на славянските първоучители, е домакин на тържеството, на което получават отличия изявени просветни дейци.
     Председателят на Общинския съвет Александър Държиков награди учители с пожелание да съхраняват и развиват българската идентичност, да работят с воля и професионализъм в името на просветата. Носител на почетната значка от СУ "Св. Софроний Врачански" е д-р Веселина Вълканова, учител по математика.
     Заместник-кметът по образование Стефан Стоянов и връчи грамота и премия на млади учители. Носител на тази награда от СУ "Св. Софроний Врачански" е Радослав Стилиянов, учител в началния етап на образовани.
     По материали и снимка от Plovdiv24

Гордеем се с тебе, Яна!
24 май 2022 г.Администратор

     "Състезанието по компютърна лингвистика беше доста интересно предизвикателство за мен, което ще запомня доста дълго време! Задачите бяха само две, но пък изискваха разсъждения, внимание и време.
     В първата задача трябваше да обозначим изреченията, в които определена дума означава превозно средство.
     Във втората задача ни беше даден текст на древен език. С помощта на този текст трябваше да направим схема и да се досетим за какво става дума в него и да го преведем на български език.
     Да, със сигурност задачите не бяха от най-лесните, но именно това ме кара да се записвам на подобен тип състезания. Обичам да предизвиквам себе си! Радвам се, че участвах!"

     Яна Нейкова от 6В клас, получи награда в Четвъртото състезание по компютърна лингвистика на Институт за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ към Българска академия на науката.

11 март – Патронен празник
14 март 2022 г.Ирина Даскалова
     Шестокласниците на Ирина Даскалова направиха препис на “Кириакодромион", сиреч "Неделник” от 1806 година на Софроний Врачански и така символично се свързаха с книжовната традиция на Българското възраждане. Инициативата е по повод патронния празник на училището, и наш духовен водач.
     Ученици от 5 а клас, на които тя води часове по Гражданско образование, също се включват и избират да препишат поучителни слова, тематично свързани с големи християнски празници. Всеки от учениците работил в рамките на един учебен час. Предварително дискутирали за украсата на ръкописните книги, за винетките и заглавките...
     Презентация
11 март – Патронен празник
11 март 2022 г.Администратор
     11 март – Денят на канонизирането на Врачанския епископ, котленеца Стойко Владиславов, влязал в историята ни с ореола на възрожденeца Софроний Врачански, е наш Патронен празник на училището.
     Вече 38 години СУ "Св. Софроний Врачански" носи достойно името на своя патрон и подготвя ученици, които го славят.
     Няма трудни, тежки времена за този, който е решил да се образова и е посветил усилията си на себеусъвършенстване и на полезни дела. Това го доказва животът и делото на нашия патрон, това го доказват многобройните успехи на учениците ни в състезания и олимпиади.
     Поздрав в чест на празника учениците участници в извънкласните дейности по музика и хореография с ръководители Радослав Сотиров и Запрян Вълчев.
     Поздравления с песните Приятел от вокалната група "Детски свят" с ръководител Анна Ангелова.

     Честит празник!

Международния ден на ръкописното писмо
20 януари 2022 г.Минка Кирова

     Днес ние първокласниците от СУ „Св. Софроний Врачански“ гр. Пловдив отбелязахме международния ден на ръкописното писмо. Написахме „вълшебните думи“ върху красиви сърца – символ на любовта между хората. Съчинихме и написахме ПИСМО – ПОСЛАНИЕ до хората от целия свят. В него приканихме всички да използват вълшебните ни думички. Смятаме, че така ще станем по-добри и по-внимателни един към друг. Накрая вързахме посланията си към балони с хелий и ги изпратихме на пътешествие. Дълго им махахме за довиждане слушайки песента:
     „Моля“, „Извини“, „Благодаря ти“.
     Думи по-целебни и от лек,
     щом отрониш словото крилато,
     просто ставаш ИСТИНСКИ ЧОВЕК
...

Световна седмица по предприемачество
20 ноември 2021 г.Албена Борисова

     За поредна година по инициатива на Джуниър Ачийвмънт се проведе Световната седмица на парите. Това е най-мащабният в света празник на новаторите и предприемачите, които дават живот на идеите си в нови бизнеси, насърчават икономическото развитие и подобряване на благосъстоянието на хората. Всяка година в продължение на една седмица през месец ноември се провеждат хиляди събития и състезания на местно, национално и световно ниво, които помагат на младите хора да направят следващата стъпка в своето пътешествие в предприемачеството...

Госпожа Минка Кирова получи Наградата на РУО-Пловдив!
27 май 2021 г.Администратор
     Ръководството на СУ “Св. Софроний Врачански” гр. Пловдив и родителите на 4-б клас предлагат г-жа Минка Тодорова Кирова за Награда на РУО-Пловдив, категория-педагогически специалист за доказан висок професионализъм, всеотдайност в педагогическата дейност и постигнати резултати в процеса на обучение и възпитание на учениците.
     Г-жа М. Кирова е преподавател, която създава и реализира в учебния процес редица добри педагогически практики.
     Разработените идеи Минка Кирова представя на педагогически четения, областни и национални конференции. Темите, по които учителката продължава да работи и представя са свързани с разработване на алтернативни начини за повишаване активността и мотивацията на учениците, активното учене и креативност в целодневната организация на учебния процес, взаимодействие между родители и учители в учебни практики за насърчаване на ученето.
     При участието си в 4-та “Работилница за педагогическо майсторство” – “Образователните игри – средство за активно възприемане и разбиране на учебното съдържание”, г-жа Кирова представи свои разработки в две направления – Предметно – манипулативни игри и Електронни игри....
Виртуален маратон на четенето
1 април 2021 г.Ирина Даскалова
     Скъпи читатели, малки и пораснали и всички вие, обичащи четенето!
     Ние, екипът на НЧ „Съвременник – 1986“, ви предизвикваме да участвате във виртуалния маратон на четенето, който поради противоепидемичните мерки, въведени в страната, не може да се осъществи присъствено. Маратонът ще се проведе от 2 април – Международния ден на детската книга до 23 април – Международния ден на книгата и авторското право.
     Ето какво трябва да направите, за да участвате:
     Публикувайте на нашата фейсбук страница като коментар на тази публикация кратко видео, в което четете част от любимо произведение!..
Пътят на успеха
8 април 2021 г.Албена Борисова, Тоска Славова
     Открит урок – 25.03.2021г. – „Пътят на успеха“.

     На 25.03.2021 г., се проведе бинарен, открит урок на тема „Пътят на успеха“, в който взеха участие ученици от различни възрасти – 7а, 10а, 11а, 12а клас. Те работиха върху поставен казус за своите силни и слаби страни, мечтаната професия и пътя, който ще извървят до мечтаната професия! Учениците имаха възможност да разговарят и с авторите на учебниците, по които учат в 7 и 11 клас – фондация "Образование 5.0“...

Благодарим!
11 януари 2021 г. Теодора Халачева

     Днес в Световния ден на думата Благодаря учениците от 1б клас изразиха своята благодарност към една много важна професия по време на пандемия, и не само - професията лекар.
     Лекарите от ВМА - гр. Пловдив приеха изготвените неща от децата много вълнуващо и приветливо.
     Специални благодарности изказа и началникът на болницата - полковник д-р А. Гозманов.
     Чудесните снимки направи Иванка Георгиева, родител на едно от нашите прекрасни деца.
     Благодарим! ...

Благодаря!
13 юли 2020 г.Елизабет Такворян
     "Искам да изразя огромната си благодарност към Вас, в качеството си на директор на СУ "Св. Софроний Врачански".
     Благодаря за професионализма и прекрасния учителски колектив.
     Искам да изкажа и огромното си БЛАГОДАРЯ на г-жа Светлана Стоилова - класен ръководител на 7а клас. През цялата учебна година тя беше винаги неотлъчно до нас - ученици и родители. Винаги готова да помогне, подкрепи, насърчи, окуражи. Винаги с добра дума и с добро сърце. Давайки най-вече личен пример на децата за добродетелите, които да развиват...

     "... пожелавам и занапред да бъдете преди всичко здрав и винаги и всякога да пазите, разпространявате и поддържате българските традиции, българския дух и самосъзнание." завършва писмото си г-жа Елизабет Такворян.

12345