ДОБРЕ ДОШЛИ!


 

 


  Прием в 1 клас

Ученически униформи
От 13 май 2024 година стартира кандидатстването за прием в първи клас за новата учебна година в Пловдив      Документи, които се представят при записване на дете в първи клас:
Заявление - изтегля се от системата или се попълва на място;
Удостоверение за завършена подготвителна група - оригинал;
Акт за раждане на детето;
Документ от ГРАО за местожителство, САМО ако трябва да се удостоверят обстоятелства за некоректна информация въведена в електронната система.

Прием в 1 клас
Примерни пособия и помагала за 1 клас

  СтранициСтраници на класове
Целодневно обучение
На главните учители
Ученически съвет

  График НВО


4 клас
7 клас
10 клас

  Къде да учим?

7 клас
ДЗИ
Кариерно ориентиране в училищното образование
Класация на университетите в България
Световна класация на университетите

  Профил на купувача

Набиране на предложения за доставка на учебници на издателство "Просвета" АД за учебната 2020-2021 г. и за следващите според периода на използване.Приключила

  Наши проекти

Еразъм +229
Еразъм +
УСПЕХ
You in EU
Проекти ASEC
ТКГ "Приказен свят"
T.I.M.E.
Коменски-G.A.L.E
Д.А.Р.Б.И.  Обедно хранене - Меню


  Дистанционно обучение


Правила за безопасен Интернет
Указания за изтегляне, инсталиране и работа с Microsoft Teams
Образователен чатбот

  Страници на класове


  Иновативни паралелки


  Олимпиади, състезания


  Блог "Ние четем"


  Книги за четене


2 клас
3 клас
4 клас
5 клас
6 клас
7 клас
8 клас
9 клас
10 клас
11 клас
12 клас

  Най-четени

Богата библиотека от педагогически материали
Житие и страдание ...
Софроние
Образователни портали

  Наръчник


Готови ли сме за учебната година? 12 идеи за родители в COVID криза

Посетители


On-line посетители: 3
Всичко посещения:
16 ноември - Ден на толерантността
16 ноември 2023 г.Радослав Стилиянов
     Толерантност - да приемаме, разбираме, уважаваме другите и макар и различни да бъдем добри помежду си.
     Учениците от 1 „в“ клас направиха табло с тематични картинки, сътвориха дърво на толерантността, с което украсиха вратата на класната стая.
     За всички стана ясно колко е важно да бъдем толерантни всеки ден.
Ден на Земята
24 април 2023 г.Петя Митов
      Днес в следобедните занимания, по случай Международния ден на Земята – 22 април, се проведе демонстрация и практическо занятие със сглобяване на малка пречиствателна станция за вода.
     Г-жа Гилева, г-жа Мандевска, г-жа Митова и г-н Хаджиниколов показаха, как се прави малка пречиствателна станция в пластмасово шише.
     Всички паралелки от 3 клас взеха участие и по групи изработиха свои пречиствателни станции за вода. Децата разбраха, за какво служат различните пластове в шишето и че трябва да преварим пречистената вода, преди да се пие.
     Всички много се забавляваха и научиха нещо ново.
Апостолът Левски
19 февруари 2023 г.Маринета Стоянова
     За да отбележим 19 февруари, учениците от 3-ти клас организираха викторина в три кръга.
      В няколко поредни дни учениците от 3“а“, 3“б“, 3“в“ и 3 „г“, усвояваха факти за живота и делото на Васил Левски. Започнахме с презентация за Левски. След което на всяко дете беше раздадено листче с материал за четене за Апостола. После последва беседа, свързана с делото и живота на Дякона. След беседата се проведе първи кръг от викторината. Всеки клас беше разделен на отбори. Всеки отбор получи 10 въпроса, на които отговори писмено. След проверка на резултатите всяка паралелка излъчи по един отбор победител, който да продължи във втори кръг.
     На втори кръг четирите класирани отбора получиха по още 10 въпроса, на които да отговорят писмено. След проверка на резултатите два от отборите с най-висок резултат отидоха на финал.
     На финала двата отбора получиха 5 въпроса, на които да отговорят писмено, като един от въпросите беше творчески и отборите рисуваха картина със символите пред които революционерите са казвали своята клетва за вярност към делото. Някои от въпросите, на които отговориха участниците са: Къде е роден Васил Левски?; Кой революционер вдъхновява Левски?; Как незабелязано се придвижвал през страната Левски? И др.
     След отчитане на резултатите беше извършено награждаване. Победителят 3 „а“ клас с класен ръководител, г- жа Маринета Стоянова и учител ЦДО, г- жа Велина Гилева, получи купа за спомен от победата. Класиралите се на второ и трето място получиха медали.


Ден на здравословното хранене
14 ноември 2022 г.Марияна Иванова
     На 08.11.2022 г. ученици от нашето училище, отбелязаха Европейския ден на здравословното хранене. В следобедните часове по занимания по интереси, ученици от 1 г, 2 в, 3 б, 3 в, 4 а, 4 б, 4 в, класове споделиха свои здравословни рецепти, донесоха приготвени от тях здравословни закуски и изготвиха здравословни менюта за подрастващи. След представянето на здравословните рецепти последва беседа за здравословното хранене и презентация на тема „Как да се храним здравословно“. Накрая, за участието си в отбелязването на този ден, учениците получиха грамоти. Всеки клас, още веднъж показа, колко е важно да се храним разнообразно и с топла храна всеки ден.

Международен ден на възрастните хора- 1- ви Октомври
3 октомври 2022 г.Девора Тенева
     Учениците от 1- 4 клас на целодневно обучение не подминаха и този ден. За да отдадат нужното внимание и обич към своите баби и дядовци, учениците ги посрещнаха с танци, песни и много игри. Всички участници се включиха в игрите със своите внучета, а накрая имаше и почерпка. С този празник, искаме да благодарим на всички Вас, нашите баби и дядовци, за изминатият път и натрупаната мъдрост, за натрупаните житейски уроци, които предавате и на нас младите- щедро и всеотдайно.
     Благодарим Ви затова, че пазите топлината в домовете, където се завръщат деца и внуци.
     Благодарим Ви, че съхранявате живеца на семейните традиции в този прагматичен модерен век. Желаем Ви, дълъг и пълноценен живот, пълен с уважение и признателност.

Възкресение Христово
21 април 2022 г.Девора Тенева
     Учениците от 5-ти и 6-ти клас в групите за целодневно обучение отбелязаха наближаващия най-светъл християнски празник - Възкресение Христово - със своите творения. Те се опитаха да пресъздадат своето усещане за Великия Ден по различни начини - някои рисуваха, други пишеха. Посланията им носят радост, забава, уют. Също припомнят за страданията и болката на Христос, за Неговата болезнена прегръдка към целия свят, за празния Кръст и за смъртта на Сина на Бога, която се превръща в победа над злото и мрака.
     В края на Страстната седмица децата от групите за целодневно обучение, учениците от 5в клас, придружени от класния им ръководител Мирослава Нейчева и Девора Тенева, посетиха прожекция на филма "Пътешественикът", в който мотивът за борбата между доброто и злото е тематично застъпен, професионално представен от модерни ефекти и чудесна актьорска игра.
Повече любими, по-малко бездомни животни
7 април 2022 г.Петя Митова
     По предложение на учениците от начален етап на СУ „Св. Софроний Врачански“ гр. Пловдив, във връзка с отбелязване на 17.02. – Деня на спонтанния акт на доброта, се поде инициатива за събиране на средства за приютите за безстопанствени животни в Пловдив. Обичта и съпричастността на децата към тези животни бяха похвални.
     Във връзка с гражданското образование, житейските умения и иновациите в нашето училище, кампанията протече в няколко етапа:
     Практическа дейност;
     Всеки клас изработи картички с различни животни и вложи сърцето си и мислите си в подкрепа на тези, които не могат да говорят за себе си. Всяка картичка беше направена под наслов - „Повече любими, по-малко бездомни животни“.
     Класовете направиха изложби от своите картички, за да може всеки да представи себе си, чрез своето творчество.
     Събиране на дарения;
     Всеки клас от начален етап събра своите дарения като подари картичките на своите родители в замяна на тяхната помощ за нашата кауза. Беше направена дарителска кутия, в която всеки желаещ пусна своята помощ, било то ученик или учител.
     Много родители приеха каузата присърце и един от тях привлече за нашата кауза всички свой колеги. Сърдечно благодарим на Лихтгитер България ООД.
     Кутията се отвори в присъствие на комисия от трима души.
     Насочване на даренията;
     След преглед на даренията, те бяха насочени към единственият общински приют за безстопанствени животни в Южна България – Общинския приют за безстопанствени животни гр. Пловдив. Средствата ще бъдат използвани в подкрепа на животните в приюта.
     Покана за посещение на приюта;
     Посещение в присъствието на родители и деца в извън учебно време за част от учениците бе осъществено в първата неделя на априлската вакация. На 03.04.2022 г. в приюта бе организирано мероприятие за набиране на средства, на което присъстваха представители от училището. От страна на кампанията беше подарен плакет с част от творческият процес на учениците по инициативата. Имаше забавни моменти и интересни нови неща за всички.
     Предложение за посещение на представители от приюта в училището в удобно за нас време.
     Образованието е важно във всеки етап от образователната система. Децата, които идват при нас, в начален етап, са готови да попиват всичко казано от учителя и подражават на нашите действия и думи. За това в иновативно училище СУ „Св. Софроний Врачански“ гр. Пловдив ние, учители и ръководство, се опитваме да образоваме и възпитаваме бъдещите граждани на България. Опитваме се да им покажем, че първо трябва да бъдеш човек, да помагаш на по-слабите и беззащитните, да подкрепяш и окуражаваш различните от теб, да даваш, а не само да взимаш, да се изправиш със собствена гражданска позиция и да отстояваш своите идеали. Да пазиш миналото, но да си насочен към бъдещето, да можеш да кажеш с гордо вдигната глава: „Аз съм българин!“
     Участие взе целият начален етап на СУ „Св. Софроний Врачански“, с техните ръководители и учители ЦДО.

Исус Христос се роди!
23 декември 2021 г.Девора Тенева
     "Исус Христос се роди!" - Така се нарича Рождествената изложба на учениците от групата за целодневно обучение на 5А и 5Г клас. В часа по занимания по интереси на 21-ви и 22-ри декември децата имаха задача да нарисуват Рождествен сюжет, за да поздравят всички с приближаващия светъл празник.
     Исус Христос се роди, за да донесе надежда на безнадеждния свят! Светлината дойде на света! В тъмнината на днешния свят, ние от групата за целодневно обучение на 5А и 5Г клас, желаем на всички учители и ученици Светлина в пътя, по който вървят, увереност, за да превъзмогват тъмнината, и твърдост, за да предадат Светлината на следващите поколения! Честито Рождество Христово!

Ден на българския лекар
19 октомври 2021 г.Девора Тенева
     На 19 октомври се отбелязва Деня на българския лекар.
     Учениците от 2 „а“, 2 „б“, 2 „в“ и 2 „г“, с ЦДО учители – Велина Гилева, Теодора Мандевска, Атанас Хаджиниколов и Петя Митова на СУ “Св. Софроний Врачански“ гр. Пловдив, отбелязахме този ден с признателен жест към медиците от 5-то ДКЦ в район Тракия.
     Изработихме един ангел от картон, върху който децата от всички втори класове залепиха благодарствени послания в цветовете на българското знаме. Също така подарихме рисунки, с които децата искаха да изразят своята благодарност.
     Нашият подарък прие д-р Литовойска, управител на 5-то ДКЦ. Тя поднесе благодарности към децата, за жеста към тяхната професия.

Отново на училище
24 септември 2021 г.Девора Тенева
     На 24-ти септември учениците от групата за целодневно обучение на 5 Г и А клас прекараха вълнуващо време сред природата в парк Лаута. Петокласниците имаха възможността да се разходят и да усетят тръпката от катеренето по въжетата на новата атракция - въжения парк Лаута. Всички проявиха силна воля и борбеност, преодолявайки препятствията по пътя си. Накрая децата се чувстваха удовлетворени и изморени от постигнатото - бяха герои в собствената си история.

Книжка за краснопис
28 юни 2021 г.Василка Димова
     В края на учебната година учениците от 3б кл.-ЦДО завършиха работата си по проекта- Книжка за краснопис. След завръщането си в училище от онлайн обучението, те много старателно се трудиха по страничките за краснопис в часовете за Занимания по интереси. Стараеха се да подобрят почерка си, оцветяваха и рисуваха собствени илюстрации, а накрая подвързаха кориците.
     Учениците бяха приятно изненадани от получения резултат ! Последният учебен ден завърши с много настроение и красива книжка- собствена изработка!

     Електронната ни книжка


Международен ден на книгата
28 април 2021 г.Петя Смиленова Ваня Русенова
     23 април - Световенен ден на книгата и авторското право - 3е и 1б класове
     Книгата е прозорец към света - вълнуващ и красив! Тя ни дава знание, развива нашето въображение. Учениците от 3е клас с учители Петя Смиленова и Ваня Русенова отбелязаха Международния ден на книгата - 23 април с редица инициативи. Третокласниците разработиха проекти на тема: "Защо е необходимо да четем повече?". Формулираха, записаха и художествено оформиха своите 10 причини да четат повече, съветите на книгата и правилата за здравословен стоеж на тялото при четене. Третокласниците четоха на първолаците свои любими приказки, а най-малките ни ученици слушаха внимателно и отговаряха на въпроси към прочетеното, споделиха впечатленията си. Учениците от 1б клас с учители Елена Янева и Теодора Халачева бяха подготвили интересни гатанки, с които заедно се забавляваха, а за награда първокласниците получиха подаръци от по-големите си приятели.

     Електронната ни книжка
     В блога "Ние четем"